Oliveros_Ultima

Mandag 17. september 2018  19.00 – Marmorsalen, Sentralen, Oslo

  1. Pauline Oliveros: Bye Bye Butterfly
  2. Bent Sørensen: Schattenlinie
  3. Else Marie Pade: Syv Cirkler
  • Leif Ove Andsnes – Piano
  • Martin Fröst – Klarinett
  • Lars Anders Tomter – Bratsj

Komponist Bent Sørensen, hvis 60-årsdag feires av Det Norske Kammerorkester 18. september, kan her oppleves i en mer intim kammersetting. Schattenlinie er en trio for klarinett, piano og bratsj som eksemplifiserer den nifse, flakkende kvaliteten ved musikken til den danske komponisten. Verket inneholder en skjult «skyggelinje» som trioen bestående av den internasjonalt anerkjente pianisten Leif Ove Andsnes, Martin Frost og Lars Anders Tomter søker under fremføringen.

Konserten byr også på to elektroniske verk fra 50- og 60-tallet. Den amerikanske komponisten Pauline Oliveros, som gikk bort mot slutten av 2016, skapte konseptet «Deep Listening» (dyp lytting), som er en kombinasjon av musikk, lydkunst, kreativitet og meditativ oppmerksomhet. Bye Bye Butterfly er en av hennes mest kjente elektroniske komposisjoner, og verket inneholder oppstykkede segmenter fra Puccinis opera Madame Butterfly i en struktur mellom komposisjon og improvisasjon.

Else-Marie Pades Syv Cirkler – som anses å være den første danske elektroniske komposisjonen – fremstiller bevegelsen til stjernene i en serie pulser og dronelyder. Pade, som også døde i 2016, ble inspirert av et planetarium på verdensutstillingen i Brüssel i 1958.

Etter konserten følger en samtale mellom Bent Sørensen og utøverne om forholdet mellom dem og tolkningen av komponistens musikk.

Produsert i samarbeid med Ultima, 3DA og Notam.

Billetter kan bestilles på Ticketmaster.